BASISSCHOLEN CAPELLE ZETTEN STEKELS OP TEGEN PESTEN

Het kindercollege van Capelle aan den IJssel startte op kleurrijke wijze de campagne “Ik zeg nee tegen pesten” samen met bovenbouwleerlingen van basisschool De Catamaran en de Montessorischool Capelle. Vrijdag 1 november stapten 155 kinderen over de streep en zeiden NEE tegen pesten op het Amnestyplein in het centrum van de stad.

Kick-off

De Catamaran en de Montessorischool Capelle gaan werken met het antipestprogramma dat het kindercollege ontwikkelde. Deze scholen zijn de eerste die zich aansloten bij het initiatief, dat het Capelse kindercollege aan het begin van de zomer op een persconferentie presenteerde. Bij de kick-off krijgen de kinderen een bijzonder programma voorgeschoteld. De kinderen tekenen een contract tegen pesten, gaan door een heuse ‘pijnbus’ en stappen uiteindelijk allemaal over de streep, zoals in het bekende televisieprogramma. Ze doen dit samen met Stekeltje, het egeltje dat symbool staat voor weerbaarheid in het antipestprogramma. Stekeltje is onder andere te zien op posters, op de polsbandjes die de kinderen krijgen als ze het antipestcontract tekenen en op het bord ‘Dit schoolplein is pestvrij’.

Pestpolitie

Het kindercollege heeft het antipestprogramma opgezet voor het basisonderwijs. Onderdeel hiervan is dat kinderen een contract tekenen waarin zij de afspraak met zichzelf maken er alles aan te doen om pesten op hun school te voorkomen. Op de deelnemende scholen komt ook een pestpolitie, een roulatiesysteem waarin een leraar en twee kinderen die toezicht houden op het schoolplein tijdens pauzes. Ook komt een ‘pijnbus’ op school te staan. Hierin kan een slachtoffer zijn of haar verhaal kwijt, waarna een speciale praatjuf of –meester contact op kan nemen.

Kindercollege

Het Capelse kindercollege wordt steeds voor een jaar benoemd en bestaat uit Capelse kinderen van groep 7 en 8. Het kindercollege is onderdeel van het gemeentelijk jeugdbeleid dat erop is gericht jongeren een stem te geven en al op jonge leeftijd actief mee te laten doen met de samenleving. Wethouder Ans Hartnagel (jeugd- en jongerenbeleid) is trots op het kindercollege: “Het is knap van ze dat ze met zoveel wilskracht aan de slag zijn gegaan om dit hardnekkige probleem aan te pakken. We steunen ze daar van harte bij.”

Nieuws

De fractie gaat in de wijken vergaderen

september 2023 Vanaf september 2023 gaat de fractie ook in de wijken op locatie vergaderen. U bent van harte uitgenodigd om aan te komen. Een kop koffie staat voor u klaar.

Leefbaar Capelle heeft in augustus vragen gesteld aan het college

31 aug 2023 In de maand augustus heeft de fractie van Leefbaar Capelle een aantal zogeheten artikel 38 vragen gesteld aan het college. Het betreffen vragen over diverse onderwerpen.

De fractie gaat in de wijken vergaderen

september 2023 Vanaf september 2023 gaat de fractie ook in de wijken op locatie vergaderen. U bent van harte uitgenodigd om aan te komen. Een kop koffie staat voor u klaar.