KINDERLAB CAPELLE-SCHOLLEVAAR

Het KinderLab in Capelle-Schollevaar, waar kinderen zowel voor hulp als activiteiten terechtkunnen, is een succes en breidt uit.

Kinderen, ouders en professionals vierden deze week een feestje. Ter gelegenheid van het eenjarig bestaan is een film gemaakt over het KinderLab, die feestelijk in première ging. Ruim een jaar na de opening heeft het KinderLab een belangrijke plek verworven in de wijk Schollevaar. In het eerste jaar kwamen er al zo’n negenhonderd bezoekers per maand.

Kinderen kunnen er terecht voor activiteiten op het gebied van financiële educatie, gezondheid, talentontwikkeling en taal. ,,Het is een uniek concept”, zegt Marijke Arnouts, projectleider KinderLabs van Welzijn Capelle. ,,De activiteiten zijn leuk, maar dragen ook bij aan hun ontwikkeling.” Onder andere de kook- en danslessen zijn populair.

Kinderlab voelt als een veilige plek waar kinderen mogen vertellen over hun problemen

Welke activiteit die dag op de agenda staat, blijkt voor de kinderen vaak niet eens het belangrijkste. ,,Veel kinderen zijn vaak op straat. Omdat hun ouders werken of omdat het thuis niet veilig is. Ze zijn al blij als ze gewoon naar het KinderLab mogen komen omdat het voelt als een veilige plek waar ze mogen vertellen over hun problemen. Als het nodig is, kunnen we doorverwijzen naar hulpverleners.” En daar zit de sleutel van het KinderLab, denkt Arnouts: ,,We willen zó laagdrempelig zijn dat we kunnen signaleren en aan preventie kunnen doen.”

Pubergedrag

Arnouts vertelt dat er in het begin weleens kinderen binnenkwamen die eigenlijk nergens zin in hadden en ruziemaakten met iedereen. ,,Nu komen ze naar je toe omdat ze zelf een activiteit willen organiseren. Daar begeleid je ze dan bij.”

Het KinderLab is er niet alleen voor kinderen, maar ook voor ouders. Zij gaan soms samen wandelen of iets creatiefs te doen, maar praten ook met elkaar over thema’s als het omgaan met pubergedrag .

Vanwege het succes in Schollevaar wil de gemeente Capelle KinderLabs in alle aandachtswijken, om nog meer kinderen veiligheid, structuur en ondersteuning te bieden. Middelwatering volgt als eerste. Momenteel wordt een pand aan de Reigerlaan verbouwd. ,,Daarin komt ook een Huis in de Wijk. Door die combinatie hopen we nog laagdrempeliger te worden”, zegt Arnouts. Dit tweede Kinderlab opent eind dit jaar of begin volgend jaar de deuren.

Foto Frank de Roo

Nieuws

De fractie gaat in de wijken vergaderen

september 2023 Vanaf september 2023 gaat de fractie ook in de wijken op locatie vergaderen. U bent van harte uitgenodigd om aan te komen. Een kop koffie staat voor u klaar.

Leefbaar Capelle heeft in augustus vragen gesteld aan het college

31 aug 2023 In de maand augustus heeft de fractie van Leefbaar Capelle een aantal zogeheten artikel 38 vragen gesteld aan het college. Het betreffen vragen over diverse onderwerpen.

De fractie gaat in de wijken vergaderen

september 2023 Vanaf september 2023 gaat de fractie ook in de wijken op locatie vergaderen. U bent van harte uitgenodigd om aan te komen. Een kop koffie staat voor u klaar.