LEEFBAAR CAPELLE WIL STRENGERE AANPAK HUISELIJK GEWELD

PERSBERICHT
Geweld achter de voordeur aan banden

Huiselijk geweld vindt meestal plaats achter de voordeur, waardoor het onzichtbaar blijft voor de buitenwereld. Bovendien rust er een taboe op: er zijn nog altijd slachtoffers die uit schaamte geen aangifte durven doen. Huiselijk geweld is een van de grootste geweldsproblemen van deze tijd. Leefbaar Capelle vindt het hoog tijd dat daders van huiselijk geweld strenger worden aangepakt.

De aanpak van huiselijk geweld vindt veelal plaats in de welzijnssfeer. ,,Wie gewelddadig is in het uitgaansleven krijgt de politie op zijn dak, maar wie zijn vrouw in elkaar slaat krijgt met de welzijnssector te maken. Leefbaar Capelle vindt dit onterecht en soms regelrecht gevaarlijk. De recidive bij plegers van huiselijk geweld is hoog ten opzichte van andere geweldsmisdrijven. Reden te meer om de weinige repressieve maatregelen die we hebben optimaal in te zetten’’, vindt Charlotte van Dorp, raadslid voor Leefbaar Capelle.

In navolging van Leefbaar Rotterdam vraagt Leefbaar Capelle het gemeentebestuur om betere handhaving van het huisverbod. ,,Het huisverbod is bedoeld als time-outperiode. Gedurende deze periode moet de pleger een behandeling ondergaan. We willen onder andere dat het aantal huisverboden dat aan een dader kan worden opgelegd aan banden wordt gelegd. Wat ons betreft is het: ‘three strikes and you’re out’. Een scheiding kunnen we niet afdwingen, maar een pleger moet wel de consequenties ervaren van zijn afschuwelijke gedrag. Na drie huisverboden moet een veel strenger regime in werking treden.’’

Leefbaar Capelle vraagt het college van burgemeester en wethouders om het beperken van huisverboden te onderzoeken. Welke sancties zijn mogelijk na drie vergrijpen? Als de dader niet meer bij het slachtoffer woont, kan er dan een straatverbod worden opgelegd? ,,Volgens de huidige regelgeving is een dader verplicht contactgegevens achter te laten en zich gedurende de periode van het huisverbod beschikbaar te stellen voor behandeling. In de praktijk gebeurt dit niet en wordt het huisverbod toch opgeheven. Dat is natuurlijk wachten op nieuwe ellende. Wij willen dat het huisverbod niet wordt opgeheven voordat de dader een behandeling heeft ondergaan’’, zegt Charlotte van Dorp stellig.

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Charlotte van Dorp, Leefbaar Capelle
Telefoonnummer: 06-12261753

Nieuws

De fractie gaat in de wijken vergaderen

september 2023 Vanaf september 2023 gaat de fractie ook in de wijken op locatie vergaderen. U bent van harte uitgenodigd om aan te komen. Een kop koffie staat voor u klaar.

Leefbaar Capelle heeft in augustus vragen gesteld aan het college

31 aug 2023 In de maand augustus heeft de fractie van Leefbaar Capelle een aantal zogeheten artikel 38 vragen gesteld aan het college. Het betreffen vragen over diverse onderwerpen.

De fractie gaat in de wijken vergaderen

september 2023 Vanaf september 2023 gaat de fractie ook in de wijken op locatie vergaderen. U bent van harte uitgenodigd om aan te komen. Een kop koffie staat voor u klaar.