MOORDENAARS FORTUYN HOEFT GEEN ENKELBAND MEER OM

Volkert van der Graaf, de moordenaar van politicus Pim Fortuyn, hoeft geen enkelband meer te dragen en mag voortaan de gemeenten Rotterdam, Hilversum, Den Haag, Tilburg en Krimpen aan den IJssel bezoeken. Dat heeft de rechter bepaald. Van der Graaf had een kort geding aangespannen tegen de Staat om van de voorwaarden af te komen die werden gesteld bij zijn vrijlating.
Volgens de rechter betekenden deze maatregelen een aanzienlijke beperking van de bewegingsvrijheid. Ze stonden ook niet in verhouding tot het beoogde doel, namelijk de samenleving te beschermen. Het was de moordenaar van politicus Pim Fortuyn verboden om plaatsen te bezoeken waar nabestaanden van Fortuyn wonen. Dat mag hij nu wel, maar het contactverbod is nog steeds van kracht, net als het verbod om met media te praten. Dat zou volgens de rechter onnodige maatschappelijke onrust kunnen veroorzaken.

Volkert der Graaf moet zich wel wekelijks blijven melden bij de reclassering. De rechter noemde deze voorwaarde redelijk en ‘niet onnodig verzwarend’.

Van der Graaf was zelf niet bij de uitspraak. Ook zijn advocaat, Stijn Franken, was niet in de rechtbank. Franken wilde niet reageren op het oordeel van de rechter.

Van der Graaf kwam in mei onder voorwaarden vrij, na het uitzitten van twee derde van zijn straf. Hij spande daarop een kort geding aan tegen die voorwaarden. Advocaat Stijn Franken betoogde tijdens de behandeling van deze zaak op 14 juli dat Van der Graaf extra gestraft wordt door de voorwaarden. Hij vond dat voorwaarden alleen gesteld kunnen worden als het risico bestaat dat Van der Graaf opnieuw in de fout gaat. Dat risico is zeer klein, blijkt volgens hem uit onderzoek.

Landsadvocate Cecile Bitter bracht daartegen in dat Van der Graaf zelf met de nu omstreden voorwaarden heeft ingestemd. Bovendien klopt volgens haar de stelling niet dat extra voorwaarden alleen mogelijk zijn bij kans op herhaling. Ook is het in haar ogen niet zo dat er geen risico bestaat. Volgens haar is het nog maar de vraag hoe Van der Graaf zal reageren op dreigingen tegen hem.

Van der Graaf schoot Fortuyn op 6 mei 2002 dood en werd veroordeeld tot 18 jaar cel.

Nieuws

De fractie gaat in de wijken vergaderen

september 2023 Vanaf september 2023 gaat de fractie ook in de wijken op locatie vergaderen. U bent van harte uitgenodigd om aan te komen. Een kop koffie staat voor u klaar.

Leefbaar Capelle heeft in augustus vragen gesteld aan het college

31 aug 2023 In de maand augustus heeft de fractie van Leefbaar Capelle een aantal zogeheten artikel 38 vragen gesteld aan het college. Het betreffen vragen over diverse onderwerpen.

De fractie gaat in de wijken vergaderen

september 2023 Vanaf september 2023 gaat de fractie ook in de wijken op locatie vergaderen. U bent van harte uitgenodigd om aan te komen. Een kop koffie staat voor u klaar.