OPENING COMENIUS COLLEGE

Vrijdagmiddag 23 januari is de nieuwe locatie van het Comenius College, Comenius Beroepsonderwijs samen met een nieuwe vleugel voor de Nieuwe Comenius Mavo en de Pre-havo, aan de Lijstersingel officieel geopend door burgemeester Frank Koen.

In gang gezet door wethouder Dick van Sluis (Leefbaar Capelle), indertijd wethouder van Onderwijs en in de laatste fase afgerond door huidig wethouder Josien van Cappelle (D66), staat er nu een pracht van een gebouw voor de komende 50 jaar.

Een aantal sprekers haalden, soms op ludieke en humoristische wijze het verloop van de bouw aan. Met recht kan gezegd worden dat door iedereen een prestatie van formaat is geleverd.

Een grote aanwinst voor het voortgezet onderwijs in Capelle aan den IJssel.

Comenius Beroepsonderwijs
Het Comenius Beroepsonderwijs (vmbo basis/kader) trekt in het grootste nieuwe gebouw, met de oranje-rode baksteen. Bijzonder daar is de techniekruimte op de begane grond, 700 vierkante meter met werkplekken voor installeren, lassen, elektro en metaalbewerking en een afgeschermde ruimte voor houtbewerking. Hier gaan leerlingen van het Vakcollege Techniek aan de slag.

Leerlingen van het Vakcollege Mens & Dienstverlenen zullen op de tweede etage kunnen oefenen in de instellingskeuken en het restaurantgedeelte, en ook in de verzorgingsruimten.

Voor de opleiding Veelzijdig Vakkundig zijn op de eerste etage speciale lokalen beschikbaar waar het vak talent & ontwikkeling gegeven wordt.

Comenius Mavo
Het kleinste nieuwe gebouw – met oranje-gele bakstenen – is de thuisbasis van de Comenius Mavo. Daar hebben ook de leerlingen van de pre-havo route, een uitdagend traject voor leerlingen met een vmbo/havo-advies, die na drie jaar kunnen instromen in havo 4, eigen thuislokalen, gesitueerd tussen de mavo en het lyceum. De rector en het directiesecretariaat zijn er eveneens gevestigd in een aparte vleugel. De vergaderruimten zijn ook te reserveren door externe relaties, zoals schoolbesturen voor primair onderwijs.

Stilteruimte
In beide gebouwen is een stilteruimte gemaakt op de begane grond. Daar kunnen leerlingen en medewerkers zich terugtrekken om een berichtje te schrijven, een kaarsje aan te steken of op een eigentijdse manier aandacht te vragen voor een gebeurtenis of persoon, een gebed uit te spreken of een gebedsbriefje achter te laten in de bijzondere muur.

Veilig en gezond
De nieuwe gebouwen zijn heel transparant en veilig, en er is direct contact mogelijk met docenten en onderwijsondersteuners. De kantines zullen de leerlingen helpen met een zo gezond mogelijk aanbod aan broodjes en versnaperingen. De pleinen blijven in principe rookvrij.islokalen, gesitueerd tussen de mavo en het lyceum. De rector en het directiesecretariaat zijn er eveneens gevestigd in een aparte vleugel. De vergaderruimten zijn ook te reserveren door externe relaties, zoals schoolbesturen voor primair onderwijs.

[envira-gallery id=”2321″]

Nieuws

De fractie gaat in de wijken vergaderen

september 2023 Vanaf september 2023 gaat de fractie ook in de wijken op locatie vergaderen. U bent van harte uitgenodigd om aan te komen. Een kop koffie staat voor u klaar.

Leefbaar Capelle heeft in augustus vragen gesteld aan het college

31 aug 2023 In de maand augustus heeft de fractie van Leefbaar Capelle een aantal zogeheten artikel 38 vragen gesteld aan het college. Het betreffen vragen over diverse onderwerpen.

De fractie gaat in de wijken vergaderen

september 2023 Vanaf september 2023 gaat de fractie ook in de wijken op locatie vergaderen. U bent van harte uitgenodigd om aan te komen. Een kop koffie staat voor u klaar.