OSKAM: IK VERHUIS BINNEN EEN JAAR NAAR CAPELLE

De ministerraad moet de knoop officieel nog doorhakken, maar Tweede Kamerlid Peter Oskam kan vermoedelijk alvast warmlopen voor het burgemeesterschap van Capelle aan den IJssel. ”Toen de functie vrijkwam, dacht ik: echt iets voor mij”, vertelt de CDA’er.

De gemeenteraad van Capelle heeft de parlementariër voorgedragen om vertrekkend burgemeester Frank Koen op te volgen. Oskam: ”Koen vertelde me niet voor herbenoeming in aanmerking te willen komen. Ik heb daar met hem gesprekken over gehad.”

Oskam lijkt te hebben geleerd van zijn voorganger, die wrevel wekte door niet naar Capelle te verhuizen en uiteindelijk moest beloven dat alsnog te doen. Oskam heeft met de vertrouwenscommissie afgesproken na zijn benoeming binnen een jaar te zullen verhuizen.

”Ik wil er zeker gaan wonen. Ik ga er ook wonen”, stelt Oskam. ”Er zijn mooie gebieden in Capelle, dus het gaat zeker lukken”, aldus de CDA’er. ”Zodra de benoeming definitief is, ga ik zoeken in Capelle.”

Peter Oskam – Den Haag, 5 januari 1960 – zal vanaf 4 januari aan het werk zijn als burgemeester van Capelle aan den IJssel. Hij verlaat dan na drie jaar de Tweede Kamer als CDA Kamerlid en woordvoerder veiligheid en justitie en volgt in Capelle Frank Koen op.

Als onderdeel van de oriëntatie op het burgemeesterschap liep Oskam stage in Capelle in de vorige collegeperiode tot 2014. Zijn dochter was in Capelle voorzitter van de Jeugdraad.

Oskam, die vier kinderen heeft en in Rijswijk (ZH) woont, werkte als politieagent te Den Haag, ambtenaar bij het ministerie van Justitie, officier van justitie in Rotterdam en kinderrechter te Den Haag en Arnhem. Daarna werd hij vicepresident bij de Rechtbank Rotterdam en Amsterdam.

In 1992 werd Oskam op de C-lijst scheidsrechters betaald voetbal geplaatst. Hij leidde tussen 1998 en 2004 64 wedstrijden in de eredivisie. Hij heeft aan de wieg gestaan van het project Basta (aanpak schoolverzuim), Nachtdetentie (minderjarige verdachten die overdag begeleid naar school gaan, maar de rest van de tijd vastzitten) en de intensievere samenwerking binnen de justitieketen (ABJ’s). Verder was hij parttime docent op de Politieacademie en de SSR (opleidingsinstituut voor rechters) en plaatsvervangend voorzitter van de Commissie van Toezicht van een gevangenis.

Bij de Tweede Kamerverkiezingen 2012 stond hij als nummer 10 op de CDA-kandidatenlijst. Hij kreeg 702 stemmen. Momenteel is Oskam nog actief als voorzitter van de KNVB District West 2 (Zuid-Holland). Binnen het landelijk bestuur is hij verantwoordelijk voor sportiviteit en respect.

Oskam is lid van de op 16 april 2013 ingestelde Parlementaire enquêtecommissie Woningcorporaties, die onderzoek doet naar de opzet en het functioneren van het stelsel van woningcorporaties.

Nieuws

De fractie gaat in de wijken vergaderen

september 2023 Vanaf september 2023 gaat de fractie ook in de wijken op locatie vergaderen. U bent van harte uitgenodigd om aan te komen. Een kop koffie staat voor u klaar.

Leefbaar Capelle heeft in augustus vragen gesteld aan het college

31 aug 2023 In de maand augustus heeft de fractie van Leefbaar Capelle een aantal zogeheten artikel 38 vragen gesteld aan het college. Het betreffen vragen over diverse onderwerpen.

De fractie gaat in de wijken vergaderen

september 2023 Vanaf september 2023 gaat de fractie ook in de wijken op locatie vergaderen. U bent van harte uitgenodigd om aan te komen. Een kop koffie staat voor u klaar.