stemmen met een stemmal

In Capelle aan den IJssel is het bij de gemeenteraadsverkiezing van 16 maart aanstaande voor blinden en slechtzienden mogelijk om te stemmen met een stemmal in stembureau 1 in het gemeentehuis aan de Rivierweg 111. Dit stembureau is ook geopend op 14 en 15 maart; ook dan kan gebruik gemaakt worden van de stemmal.

Burgemeester Peter Oskam vindt het belangrijk dat deze mogelijkheid aan de Capellenaar met een visuele beperking wordt geboden: “Capelle is een inclusieve gemeente: iedereen moet mee kunnen doen. Ook een belangrijk democratisch recht zoals stemmen voor het lokale bestuur moet voor iedereen op een goede manier mogelijk zijn!”

Foto van een vrouw die stemt met een stemmal

Wat is een stemmal?

Een stemmal is een platte doos waar een stembiljet in wordt gelegd. Op de bovenkant van de doos is de lijstnummering van de partijen van links naar rechts in braille en door een groot cijfer aangegeven. Onder ieder lijstnummer staan van boven naar beneden alle kandidaten die bij die partij horen. De nummering van de kandidatenlijst gaat met rondjes. Bij ieder 5e rondje staat een streepje.

Hoe werkt stemmen met een stemmal?

Een kiezer geeft in het stemlokaal bij een stembureaulid aan dat hij/zij wil stemmen met een stemmal. Het stembureaulid loopt dan mee naar het stemhokje en legt het stembiljet op de juiste manier voor de kiezer klaar in de mal.  Waarna de kiezer door middel van braille of het grote cijfer het lijstnummer van de politieke partij van zijn keuze kan opzoeken. Vervolgens zoekt de kiezer het nummer van de kandidaat op door het tellen van de rondjes die onder het lijstnummer staan en kleurt het bijbehorende rondje in met het stempotlood.

Is het lijstnummer van de partij en/of het nummer van de kandidaat waarop de kiezer wil stemmen niet bekend? Dan kan de kiezer gebruik maken van de soundbox met hoofdtelefoon. Deze leest de partijnamen voor. Zodra er een keuze is gemaakt voor een partij en de bijbehorende lijst volgt de opsomming en nummering van de kandidatenlijst. Waarna de kiezer het lijstnummer en vervolgens de kandidaat opzoekt op de stemmal en het bijbehorende rondje inkleurt met het stempotlood.

De kiezer haalt het ingevulde stembiljet uit de mal, vouwt het stembiljet op en stopt het in de stembus.

Meer informatie over het stemmen met de stemmal is te vinden op www.oogvereniging.nl/verkiezingen

Stemmen op andere stembureaus

Capellenaren die blind of slechtziend zijn en geen gebruik willen maken van de stemmal met soundbox mogen hulp vragen van een begeleider bij het stemmen. Dit mag een begeleider zijn die u zelf meebrengt of een medewerker van het stembureau. Ook is op ieder stembureau een loep met verlichting aanwezig en mogen kiezers de vergrootmogelijkheid in de camera van hun eigen smartphone gebruiken.

Bron: https://www.capelleaandenijssel.nl/over-capelle/nieuwsberichten_42341/item/capellenaren-met-visuele-beperking-kunnen-stemmen-met-een-stemmal_36395.html