UITZENDING OPGELICHT DOSSIER DE PAREL

Bron Opgelicht.

De Parel had een uniek concept: gratis naschoolse-opvang voor ouders met een inkomen onder de 52.000 euro. De basisscholen waar de opvang in gevestigd zat prezen het concept de hemel in. In 2007 opende de Parel de eerste vestiging in Capelle aan den IJssel, niet veel later kwamen daar ook Gouda en Zoetermeer bij.

Dat er verplicht een eigen bijdrage door de ouders betaald moest worden om recht te hebben op kinderopvangtoeslag, was bij de ouders niet bekend. En dus gingen

zeker 165 ouders in op de mooie constructie. Ze tekenden een plaatsingsovereenkomst bij meneer Arab, de eigenaar van de Parel en gingen akkoord met een aantal voorwaarden: De toeslag werd rechtstreeks van de belastingdienst overgemaakt op rekening van de Parel en de ouders namen het volledige pakket kinderopvang af. Op deze manier konden kinderen op alle dagen komen, mocht dat een keer nodig zijn.

Brief belastingdienst

In 2008 krijgt de eerste ouder een brief van de Belastingdienst: er zou geen eigen bijdrage betaald zijn en de ouder moet de toeslag terug betalen. De bezorgde moeder gaat met de brief verhaal halen bij meneer Arab. Deze geeft aan dat het allemaal niet zo’n vaart zal lopen en dat hij het uit gaat zoeken. Het duurt dan nog jaren voor er echt aan de bel wordt getrokken.

Algemene DigiD-codes

Een oud-werkneemster vertelt: “In 2011/2012 begint het echt te rommelen. Ik merk dat er dingen gebeuren die niet kloppen, maar kan er op dat moment nog niet goed mijn vinger op leggen. Ik moet toeslagen aanvragen en wijzigen voor ouders met behulp van algemene DigiD codes. Als dit plotseling niet meer werkt in de zomer van 2011 moet ik het samen met ouders op kantoor doen. Ik moet ouders formulieren laten ondertekenen die ze beter niet kunnen ondertekenen en waarschuw ze dan ook dit niet te doen.”

De belangenvereniging voor de Kinderopvang weet te vertellen dat de Belastingdienst fraude in de hand heeft gewerkt door gebruik te kunnen maken van algemene DigiD codes. Dit werd tot de zomer van 2011 bewust gedaan om het voor organisaties en ouders makkelijker te maken.

Vorderingen belastingdienst
Inmiddels zijn we jaren verder. De Parel in Capelle aan den IJssel is op 31 december 2013 gesloten. De vestiging in Zoetermeer maakt een doorstart onder een andere naam en in Gouda ging de vestiging al eerder dicht. Honderden ouders worden geconfronteerd met invorderingen van de belastingdienst. We hebben het over duizenden en duizenden euro’s. Ze moeten terugbetalen omdat er te veel kinderopvangtoeslag zou zijn ontvangen, er is geen eigen bijdrage betaald en bij veel ouders heeft de toeslag nog maanden/jaren doorgelopen terwijl ze dit zelf allang stopgezet hadden. Het is voor de ouders een raadsel hoe dit heeft kunnen gebeuren.

‘We kunnen amper rondkomen’

De verhalen van de gedupeerden zijn schrijnend. Een moeder vertelt: “Wij moeten 72.000 euro terug betalen. Niet alleen betalen we per maand een bepaald bedrag, ook krijgen we geen andere toeslagen meer zoals huurtoeslag. We kunnen amper rondkomen. Als we niet hulp hadden gehad van o.a. vrienden en familie hadden we nu op straat gestaan. We hebben inmiddels 40.000 euro terugbetaald, we hebben nog een lange weg te gaan.”

35 Ouders worden inmiddels bijgestaan door advocaat Jaap Spigt. Deze advocaat wordt betaald door de gemeente Capelle. Deze gemeente heeft zich het lot van de gedupeerden aangetrokken en ze geholpen waar ze konden. De gemeenten Gouda en Zoetermeer geven aan dat het een zaak is tussen de belastingdienst en de ouders. Er waren Capelse ouders die uit huis gezet dreigden te worden door de financiële situatie waarin ze beland waren. Gemeente Capelle heeft dit kunnen voorkomen.
Alleen al bij de 35 ouders die zich hebben verenigd wordt een bedrag van 1,2 miljoen euro teruggevorderd. Het gaat dus om miljoenen. En al dit geld is nooit op rekening van de ouders gestort, maar op rekening van meneer Arab, de eigenaar van de Parel.
Meneer en mevrouw Arab zijn de opvang samen begonnen en bedachten de constructie: gratis kinderopvang. Voor ouders met een hoger inkomen waren er flinke kortingen of weer een andere constructie zoals bijvoorbeeld in Zoetermeer het geval was: ongeacht het aantal kinderen dat je bracht, je betaalde maar voor 1 kind de eigen bijdrage. Ook dit blijkt niet te mogen en dus worden de ouders geconfronteerd met terug vorderingen van de Belastingdienst.
Onderzoek belastingdienst

In 2013 doet de Belastingdienst een onderzoek bij de Parel en wordt duidelijk dat de administratie niet op orde is. De ouders krijgen te horen dat ze nooit eigen bijdrage hebben betaald en ze dus geen recht hebben op toeslag. Meneer Arab heeft al die tijd jaaropgaven gemaakt en die naar de belasting gestuurd waarin hij doet voorkomen dat de ouders wel een eigen bijdrage hebben betaald. Dit blijkt echter niet het geval te zijn. Deze ouders zouden een eigen bijdrage van slechts enkele tientjes per maand hebben moeten betalen. Nu moeten ze alles terugbetalen, astronomische bedragen. Tientallen gezinnen zijn financieel compleet buitenspel gezet. En veel ouders weten nog niet eens wat er ze boven het hoofd hangt.

De oud-werkneemster heeft bewijzen verzameld waaruit blijkt dat meneer Arab wist wat hij aan het doen was en de boel liep te bedonderen. In Opgelicht?! doet ze haar verhaal.
Volgens de Belastingdienst zijn de ouders zelf verantwoordelijk. Ze zouden zelf hun DigiD code afgestaan hebben. Dit is dus niet het geval, meneer Arab maakte gebruik van algemene codes om de toeslagen aan te vragen. Veel ouders staan compleet machteloos. Het is een jungle aan bezwaarschriften. Ze lopen tegen een muur op.
De belastingdienst heeft een schriftelijke reactie gegeven op onze vragen.
Spijt

Meneer Arab liet Opgelicht?! weten dat hij spijt heeft geen actief incassobeleid gevoerd te hebben met betrekking tot het innen van eigen bijdrage. Maar dat ouders altijd zelf verantwoordelijk zijn geweest. Ook geeft hij aan nooit met DigiD gerommeld te hebben.

Of meneer Arab de waarheid spreekt zullen we moeten afwachten. De FIOD is met een onderzoek bezig naar de praktijken van de Parel en de heer en mevrouw Arab worden verdacht van misleiding, witwassen en oplichting. Hetministerie van Financiën geeft aan dat er een slachtofferregeling klaarligt als blijkt dat er inderdaad sprake is van identiteit fraude bij de Parel. Als dat het geval is kunnen de ouders het al betaalde geld terug krijgen van de Belastingdienst.

Nieuws

De fractie gaat in de wijken vergaderen

september 2023 Vanaf september 2023 gaat de fractie ook in de wijken op locatie vergaderen. U bent van harte uitgenodigd om aan te komen. Een kop koffie staat voor u klaar.

Leefbaar Capelle heeft in augustus vragen gesteld aan het college

31 aug 2023 In de maand augustus heeft de fractie van Leefbaar Capelle een aantal zogeheten artikel 38 vragen gesteld aan het college. Het betreffen vragen over diverse onderwerpen.

De fractie gaat in de wijken vergaderen

september 2023 Vanaf september 2023 gaat de fractie ook in de wijken op locatie vergaderen. U bent van harte uitgenodigd om aan te komen. Een kop koffie staat voor u klaar.