BEWONERS REVIUSRONDEEL ZIJN BANG IN HUN EIGEN HUIS

Bewoners van het Reviusrondeel zijn doodsbang. Ze voelen zich onveilig in hun eigen huis en durven ’s avonds de straat niet op. Een heftige vechtpartij deze zomer is de druppel. De bewoners eisen dat Havensteder maatregelen neemt.

Het imago van het Reviusrondeel in Capelle aan den IJssel is niet best. Er wordt ingebroken, drugs gedeald en er vinden knokpartijen plaats. Als je er niks te zoeken hebt, ga je niet voor je lol naar het Reviusrondeel als de schemering is ingevallen.

Zelfs de eigen, oudere bewoners gaan ’s avonds liever hun huis niet uit. En bij elk geluid zitten ze rechtop in hun bed. De 78-jarige Ton Vink woont al 35 jaar in de reuzenflat en ziet de angst om zich heen toenemen.

Hij zat jarenlang in de huurderscommissie en is nu lid van het zogenoemde buurtpanel. In dat panel wordt gesproken over de veiligheid en leefbaarheid in het gebouw. ,,Onze leefbaarheid is flink afgenomen de afgelopen jaren”, zegt hij.

Ook zijn 71-jarige panelgenoot, die niet met naam in de krant wil, zegt dat haar woonplezier ver te zoeken is. ,,Mensen zijn bang geworden in hun eigen huis. Dat is verschrikkelijk en triest. Dat moet toch niet kunnen”, zegt zij.

Wat er misgaat? Die voorbeelden zijn legio, vertellen de twee. Ze eisen maatregelen van hun verhuurder Havensteder, maar tot nu toe is er niks gebeurd, zeggen zij. ,,Er zijn maatregelen te nemen waardoor het hier flink zou verbeteren. Het Valeriusrondeel (naastgelegen zelfde soort flatgebouw, red.) heeft een paar jaar geleden een renovatie ondergaan en daar is de situatie veel beter.”

Ruiten

Zo willen de bewoners graag nieuwe deuren in de woningen. De huidige deuren bestaan uit twee grote glazen ruiten. ,,Die trap je zo in of schroef je er makkelijk uit. Ook het slot is veel te gemakkelijk open te maken”, zegt Vink. ,,We willen massieve deuren met een kijkgat, zodat we weten wie er voor de deur staat.”

Daarnaast willen ze dat er hekjes worden geplaatst op de balkonnen zodat het niet zo gemakkelijk is voor mensen die kwaad willen om van de ene kant van de galerij te ontsnappen via de andere kant. Ook zouden de bewoners graag een intercomsysteem met camera’s willen. In een brief van Havensteder die de bewoners ontvingen staat: ‘Veel inbraken kunnen plaatsvinden doordat bewoners de portiekdeur zomaar open doen voor een onbekende. Wees voorzichtig en alert bij het open doen van de portiekdeur vanuit uw woning.’

 Bewoners zien de leefbaarheid in het flatgebouw achteruitgaan en voelen zich angstig. © Frank de Roo

Belachelijk, vindt Vink. ,,De schuld wordt bij ons gelegd terwijl Havensteder gewoon niet goed voor de huurders zorgt. We hebben een stadsmarinier gekregen en de politie komt vaak langs. Maar dat is water naar de zee dragen, als de omstandigheden hier gewoon slecht zijn. Havensteder verzuimt in zijn onderhoud.”

De politie laat weten inderdaad veel aandacht te hebben voor de Rondelen en regelmatig te surveilleren. ,,In 2016 waren er veel inbraken in het gebouw en ook in de wijk er omheen. Aan het einde van het jaar hebben we vier inbrekers opgepakt, waarna het rustiger werd. Maar in juli van dit jaar namen de inbraken weer toe”, aldus een politiewoordvoerder.

Volgens een woordvoerder van Havensteder neemt de woningcorporatie wel degelijk maatregelen. ,,Maar de aanpassingen in het Valeriusrondeel zijn gefinancierd door de zeer actieve Vereniging van Eigenaren”, zegt de woordvoerder. In dat gebouw zitten huur- en koopwoningen.

Geld

,,Wij doen echt veel om het er zo goed mogelijk te maken, maar het is financieel niet mogelijk om al deze wensen van de bewoners door te voeren. Dat kost simpelweg ontzettend veel geld.”

Wel laat de woordvoerder weten dat er dit jaar nog begonnen wordt aan het aanpassen van de zeembalkons. ,,Die gaan we comprimeren zodat je niet meer zomaar van portiek naar portiek kunt lopen. Dat moet ervoor zorgen dat het gebouw minder aantrekkelijk wordt om in te breken, want het aantal inbraken moet naar beneden. Als blijkt dat de inbraakcijfers hierdoor niet dalen, gaan we de deuren vervangen. Als ze wel dalen, gaan we alleen het glas van de deuren vervangen en komen er driepuntssluitingen.”

Havensteder heeft aangeboden het intercomsysteem met camera’s te plaatsen, maar dan moest wel 70 procent van de bewoners akkoord gaan met een stijging van de huur. Dat was niet het geval.

Donderdagavond 26 oktober wordt een bijeenkomst gehouden waarbij onder andere Havensteder, politie, de gemeente en bewoners aanwezig zijn om de situatie te bespreken.

,,Ik snap dat deze bewoners hier enorm mee zitten”, zegt wethouder Ans Hartnagel. ,,Ik kan niet anders zeggen dan dat er het laatste jaar veel aandacht voor de Rondelen is, maar we kunnen niet toveren. We doen ons stinkende best en hopelijk is de bijeenkomst zinvol.”

e wanhopige bewoners hopen dat ook. ,,Mensen willen verhuizen en op oude leeftijd is dat ontzettend ingrijpend. Hier hebben ze hun contacten en wonen ze al zo lang. Maar de angst is zo groot dat de oudere bewoners het liefst weg willen”, aldus Vink.

Vechtpartij hakt erin bij bewoners

Een agent raakte in augustus gewond bij een heftige vechtpartij bij het Reviusrondeel. Daarbij werden vier verdachten aangehouden. Het incident hakte er flink in, vertellen de bewoners. Ook al had de vechtpartij geen effect op hen, het heeft wel groot effect op hun veiligheidsgevoel. ,,Het was ontzettend eng en het is een eng idee hoe erg het hier uit de hand loopt”, aldus een bewoner. Vier mannen raakten met elkaar op de vuist. Er werd met plantenbakken gegooid die in het portiek stonden. Een buurtbewoner die daar wat van zei, werd aangevallen. Een agent raakte gewond toen een 21-jarige Spijkenisser zijn wapenstok probeerde af te pakken.

Nieuws

De fractie gaat in de wijken vergaderen

september 2023 Vanaf september 2023 gaat de fractie ook in de wijken op locatie vergaderen. U bent van harte uitgenodigd om aan te komen. Een kop koffie staat voor u klaar.

Leefbaar Capelle heeft in augustus vragen gesteld aan het college

31 aug 2023 In de maand augustus heeft de fractie van Leefbaar Capelle een aantal zogeheten artikel 38 vragen gesteld aan het college. Het betreffen vragen over diverse onderwerpen.

De fractie gaat in de wijken vergaderen

september 2023 Vanaf september 2023 gaat de fractie ook in de wijken op locatie vergaderen. U bent van harte uitgenodigd om aan te komen. Een kop koffie staat voor u klaar.